Σήμερα είναι ...

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Επετειακό Αφιέρωμα για το 1821

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, στην Οδησσό της Ρωσίας.






Το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό



Την Φιλική Εταιρεία ίδρυσαν : ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, οι οποίοι ζούσαν στη Ρωσία και ασχολούνταν με το εμπόριο. Πονούσαν όμως, για την άθλια κατάσταση της πατρίδας και γι’ αυτό σκέφτηκαν να ιδρύσουν την Φιλική Εταιρεία , που σκοπό της είχε την απελευθέρωση των Ελλήνων.








Η μύηση των μελών έπαιρνε μορφή ιεροτελεστίας. Οι φιλικοί μεταξύ τους συννενοούνταν με μυστική αλληλογραφία χρησιμοποιώντας το μυστικό αλφάβητο.





Οι Φιλικοί άφηναν να εννοείται ότι πίσω από τον ξεσηκωμό υπήρχε μια μυστική δύναμη. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν η Ρωσία .



Η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας


Όταν μυήθηκαν αρκετά άτομα άρχισαν να αναζητούν αρχηγό. Στην αρχήαπευθύνθηκαν στον Καποδίστρια που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Μετά την άρνηση του Καποδίστρια, που δεν δέχθηκε ,για να μην δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της θέσης του, οι Φιλικοί επισκέφθηκαν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που δέχθηκε με μεγάλη χαρά την αρχηγία.

Κοροπούλη Νικολέτα




ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ


Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ , που το πραγματικό του όνομα ήταν Τσακάλογλου, ήταν γιος εμπόρου εγκατεστημένου στη Μόσχα. γεννήθηκε το 1780 στα Ιωάννινα και πέθανε το 1851. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της φιλικής Εταιρείας.
Σπούδασε στο Παρίσι , όπου γνώρισε τον Ζαλίκη, ιδρυτή του "Ελληνόγλωσου Ξενοδοχείου" που του έμαθε τον τρόπο οργάνωσης των μυστικών εταιρειών. Επίσης ίδρυσε στην Οδησσό παράρτημα της "Φιλομούσου Εταιρείας" . λίγο αργότερα γνωρίστηκε με τον Νικόλαο Σκουφά και τον Εμμανουήλ Ξάνθο και αποφάσισαν για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Κατάφερε να μυήσει πολλά σημαντικά πρόσωπα, αλλά κάποια στιγμή δυσαρεστήθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων και αποσύρθηκε.
Πολέμησε στη μάχη του Δραγατσανίου ως υπασπιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην πελοπόννησο. αποσύρθηκε ξανά όταν στην πολιτική επικράτησε ο Μαυροκορδάτος.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας τον πήρε στην υπηρεσία του στο Ναύπλιο. Κατά τη βασιλεία του Όθωνα, είχε δυσαρεστηθεί με τον Κόμη άρμασμπεργκ και πήγε οριστικά στη Μόσχα , όπου πέθανε , το 1851.


Μαρία Μοτσάκου



ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ