Σήμερα είναι ...

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη Ε΄ τάξης στη Βιβλιοθήκη της "Ευγένειας"

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Ε΄τάξης μαζί με τη δασκάλα τους κα Άντα, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας και συναντήθηκαν  με τον ανεκτίμητο πλούτο που κρύβεται στα ράφια της. Άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναφορές της υπεύθυνης βιβλιοθηκάριου κας Αφροδίτης, έθεσαν δικά τους ερωτήματα και απορίες, άκουσαν με προσοχή τις απαντήσεις, ξεφύλλισαν με ενδιαφέρον όσα βιβλία πρόλαβαν, πήραν τις προσωπικές κάρτες μέλους της βιβλιοθήκης  και αποχώρησαν κρατώντας από ένα ή δύο βιβλία ο καθένας.




























    Μεταφέρουμε τα προσωπικά σχόλια της κας Αφροδίτης :
«Μιλήσαμε για την αξία του διαδικτύου ως εργαλείο αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε σε αυτό. Οι μικροί μαθητές κατάλαβαν πόσο χρήσιμη μπορεί να τους φανεί η βιβλιοθήκη στην προσπάθειά τους να μάθουν να αξιολογούν τις πηγές και να επιλέγουν αυτές που πραγματικά ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές τους ανάγκες. Οι περισσότερες τους ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το τι μπορούν να κάνουν στην βιβλιοθήκη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Χάρηκαν ιδιαίτερα όταν άκουσαν ότι εκτός από την ανάγνωση βιβλίων ή το να κάνουν τις εργασίες τους μπορούν να παίξουν με τα παιχνίδια (επιτραπέζια και μη) που υπάρχουν στον χώρο.                                                                  
 Για πρώτη φορά, συναντήσαμε μαθητή που αναγνώρισε στα βιβλία τα ταξιθετικά επισήματα και μοιραία, μπήκαμε στην ανάλογη κουβέντα για τη δεκαδική ταξινόμηση του Dewey και την διαίρεση της γνώσης σε “τάξεις”.                                                                                         
Η αγαπημένη στιγμή, όπως πάντα, ήταν αυτή της επιλογής των βιβλίων που θα δανείζονταν, πράγμα και το οποίο έκαναν».  
                                                    

Οι μαθητές μας, λοιπόν, γνώρισαν έναν ακόμη ζωτικό όσο και ευχάριστο χώρο ψυχαγωγίας αλλά και προσωπικής ή ομαδοσυνεργατικής μεθόδου προσέγγισης της γνώσης. 
Ο δίαυλος επικοινωνίας με τη  γειτονική μας βιβλιοθήκη άνοιξε για τα καλά και έπεται και η συνέχεια.
Ευχαριστούμε την κα Αφροδίτη και την κα Μαρία για τη φιλοξενία.